Volgens een dinsdag gepresenteerd rapport van de curatoren zwaaide Scheringa vrijwel alleen de scepter bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer. Als enige aandeelhouder kon hij naar believen commissarissen benoemen of ontslaan. Tegenspraak vanuit de eigen gelederen was er nauwelijks, en als die er wel kwam, dan legde Scheringa die doorgaans naast zich neer.

Zo bleef Scheringa investeren in nieuwe spelers voor voetbalclub AZ, terwijl zijn eigen financiële topman Gerrit Zalm al had gewaarschuwd dat daar geen geld voor was. Verder stak Scheringa ,,zonder realistische financiële planning” veel geld in bijvoorbeeld een eigen museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen.

Dividendstroom

Scheringa financierde dergelijke investeringen met behulp van winstuitkeringen van dochters als DSB Bank. Toen die dividendstroom niet meer voldeed, leende DSB Beheer volgens de curatoren onverantwoord grote bedragen bij zijn bankdochter.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft volgens de curatoren gefaald. De centrale bank heeft in 2005 veel te makkelijk een vergunning verstrekt, stellen zij. Ook had DNB beter zicht moeten houden op de geldstromen binnen het zakenimperium van Scheringa. Daarnaast plaatsen de curatoren vraagtekens bij de rol van accountant Ernst & Young.

Schuldeisers

De curatoren overleggen nog met schuldeisers en met de rechter-commissaris over de vraag of Scheringa of andere betrokkenen ook in juridische zin aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade als gevolg van het faillissement.

Scheringa wilde nog niet inhoudelijk reageren op het rapport, evenmin als DNB. Pieter Lakeman, de man die de spaarders van DSB in 2009 opriep tot een bankrun, ziet zijn gelijk bevestigd. ,,Geen speld tussen te krijgen'', zei hij. Ook de vereniging DSBspaarder.nl is tevreden. ,,Hiermee kan de vereniging verder om te zien wie zij mogelijk aansprakelijk kan gaan stellen voor de schade'', zei voorzitter Eric Hulshof.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl